Views
3 years ago

Jaguar Magazine #8

  • Text
  • Ahmed
  • Zegt
  • Jaar
  • Maken
  • Kunst
  • Waar
  • Nieuwe
  • Galway
  • Mensen
  • Capoeira
  • Jaguar
In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

Reizen Felgekleurd Het

Reizen Felgekleurd Het stijlvolle interieur van de Jaguar XE contrasteert met de zinderende drukte van de buurt rond het Largo do Pelourinho in Salvador overgenomen door sportscholen en verkocht aan consumenten. Hij ziet het als een krachtig middel voor herstel en gelijkheid in een gebroken samenleving. Pedro legt ook uit dat ondanks de status van capoeira als een immaterieel cultureel erfgoed van de Unesco, dit imago nog steeds niet algemeen wordt geaccepteerd en er nog steeds een stigma aan kleeft. Toen er eind 19e eeuw een einde kwam aan de slavernij en de verstedelijking groeide, eigenden criminele bendes zich capoeira toe. In het begin van de 20e eeuw werd het verboden. Wie betrapt werd op het beoefenen van capoeira werd gearresteerd en vaak gemarteld. Voor mijn bezoek aan Salvador was ik me vaag bewust van capoeira dankzij Nokia-advertenties en BBC-spotjes waarin twee mannen sparren op een dak. Computergame Tekken heeft een capoeiravechter, terwijl het personage van Vincent Cassel in Ocean’s Twelve zich tussen ronddraaiende beveiligingslasers doorwringt met behulp van capoeira. Maar ze reduceren het verhaal tot een gymnastisch gevecht, los van de muziek, de teksten, de spiritualiteit en het spel die capoeira tot zo’n rijke en meeslepende kunst maken. Pas toen ik capoeira in context zag, ving ik zo nu en dan een glimp op van het kloppende hart ervan. Ik klauter smalle trappen af naar Fundação Mestre Bimba, de school die Mestre Nenel naar zijn vader vernoemde. De energie stijgt me al tegemoet voordat ik in een kleine ondergrondse ruimte vol met leerlingen in witte katoenen kleren kom. Samengeperst rond de kleine roda (spelcirkel) staat een luidruchtige menigte in alle maten en leeftijden. In het midden bewegen twee spelers langzaam heen en weer, ogen op elkaar gevestigd, hun bewegingen een weerspiegeling van en reactie op die van de ander. Ze maken schijnbewegingen en draaiende trappen, rollen over elkaar, alles naadloos in een plagende hypnotische dans. De stemming is speels en solidair. Een nieuw koppel stapt de roda in, ze deinen heen en weer. De sfeer van goodwill, respect en saamhorigheid is tastbaar. Iedereen lacht, klapt en zingt mee met het zingen van de berimbau. Deze berimbau, een eensnarig slaginstrument, is een kernelement van capoeira. Van leerlingen wordt verwacht dat ze hem kunnen maken en bespelen voordat ze de status van mestre kunnen bereiken. De letterlijke vertaling van dit woord is meester, maar de ware betekenis ervan minder duidelijk. Sommigen meten het in cijfers: leeftijd, ervaring, geoefende uren, geleerde liedjes. Anderen gaan verder en zeggen dat een meester moet zijn gewijd door de gemeenschap, dat de plicht van een meester heilig is. Een meester is een ouder, een geleerde, een leider. Voor de meesten ligt het antwoord ergens tussen hiërarchie en hart. De meesten zouden het er zeker over eens zijn dat er meer bij komt 24 / Jaguar Magazine Jaguar Magazine / 25

 

Jaguar Magazine

 

Jaguar Magazine is een ode aan creativiteit, met exclusieve artikelen die de zintuigen prikkelen, van verleidelijk design tot geavanceerde technologie.

In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

© JAGUAR LAND ROVER LIMITED 2020

Registered Office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF
Registered in England No: 1672070
De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving.
Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.