Views
3 years ago

The Jaguar #02

 • Text
 • Jaguar
 • Auto
 • Nieuwe
 • Jaar
 • Waar
 • Eerste
 • Zegt
 • Onze
 • Zoals
 • Twee
In dit nummer introduceren we de nieuwste telg van de Jaguar-familie, de E-PACE. F1-coureur Roman Grosjean vertelt over zijn passie voor Jaguar, terwijl het Panasonic Jaguar Racing-team een inkijkje biedt in onze activiteiten in de Formule E. Verder ontdekken we de ins en outs van een nieuwe sport, droneracing, en brengen we een unieke dag door met de XF Sportbrake.

MARKE MENTALE

MARKE MENTALE VOORBEREIDING Op de zaterdag komt een ander verschil tussen de Formule E en andere race-evenementen sterk naar voren. Zoals Evans zegt: “Het feit dat wij in één dag bewerkstelligen waar ze in andere series twee tot drie dagen over doen, is de grootste uitdaging. “Bij de Formule E zijn twee vrije trainingssessies, de kwalificatie, de Super Pole en de race zelf, allemaal op één dag. Dat betekent dat alles heel snel gaat en dat het enorm intensief is om alles goed te laten verlopen. Er staan tijdens de week ook media-activiteiten gepland, dus ook al staat de hele dag in het teken van de race, je moet wel mentaal goed voorbereid zijn.” Het tempo wordt nog verder verhoogd als de dag wordt ingedeeld in stadia van tien of vijftien minuten vanaf het moment dat het ‘parc fermé’ om 06.30 opengaat. Na een inspectie van het circuit en een controle door de safety car gaan coureurs Adam en Mitch eindelijk de baan op voor een oefensessie van 45 minuten, gevolgd door een gedetailleerde debriefing. De kwalificatie is onderverdeeld in vier groepen en wordt gehouden tussen 12.00 en 12.45 uur. De Super Pole – ook een innovatie van de Formule E, waarbij de vijf best geclassificeerde coureurs strijden om pole position – is van 12.45 tot 13.00 uur. De spanning loopt inmiddels hoog op. Van het controleren van de circuitomstandigheden en de manoeuvres van de tegenstanders tot het bijhouden van de communicatie en het energieverbruik: om de racestrategie te managen zijn een vaste hand en een goed overzicht cruciaal FEITEN EN CIJFERS BESTURING De I-TYPE beschikt over een rondselbesturingssysteem zonder bekrachtiging, en met een dashboard dat geïntegreerd is in het stuurwiel. WIELEN EN BANDEN De I-TYPE staat op vier speciaal ontwikkelde 18-inch Michelin-banden voor zowel droge als natte baanomstandigheden. Ze zijn gemonteerd op gegoten magnesium velgen. De voorwielen hebben een max. breedte van 260 mm, de achterwielen 305 mm. De max. diameter vóór is 650 mm en achter 690 mm. REMMEN De koolstofremmen van de I-TYPE hebben een tweeledig doel omdat ze middels de MGU op de achteras ook energie terugwinnen en daarmee de accu weer opladen. 40 THE JAGUAR

PHOTOGRAPHY: LAT PHOTOGRAPHY Op de dag van de race wordt de enorme inzet van het team beloond. De aandacht voor detail baant de weg naar de gewenste resultaten IN DE EERSTE TWEE SEIZOENEN HEBBEN DE DOOR ACCU’S AANGEDREVEN AUTO’S VAN DE FORMULE E GEZAMENLIJK 119.000 KM AFGELEGD. DAT IS DRIEMAAL ROND DE WERELD OF ONGEVEER EEN DERDE VAN DE AFSTAND NAAR DE MAAN INSPANNING BELOOND Mexico Stad was de 25e Formule E-race, en een snelle blik op de kwalificatietijden laat zien hoe spannend en competitief de serie aan het worden is. De intensiteit en het grote aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden als de auto’s eenmaal zijn gestart maken deze serie zo speciaal. Coorey: “De regie voeren vergt het uiterste, maar ik geniet ervan. Ik moet alles precies bijhouden: de timing, de tv-feed, berichten van de raceleiding, onze concurrenten, energieverbruik en hoeveel er nog is, de accutemperatuur... Bovendien moet ik met de coureur communiceren hoe die de energie het beste kan benutten.” Maar de voorbereidingen en al het harde werk worden beloond, zowel in de kwalificaties als in de race: Carroll kwalificeerde als twaalfde op slechts 0,841 seconden van Oliver Turvey in pole position. En Mitch Evans startte maar een honderdste van een seconde daarachter. In de race boekte Jaguar het beste resultaat tot nu toe: Evans finishte als vierde, vlak achter winnaar Lucas di Grassi, terwijl Carroll op maar enkele seconden achtste werd. “We zaten in een lekker ritme en ik behaalde een goed energieniveau met flink wat snelheid. Het is geweldig voor het team dat we met dubbele punten finishen”, aldus Evans. Teamdirecteur James Barclay voegt toe: “Dat we na vier races in deze positie verkeren is een goed teken voor de toekomst. Het geeft een nieuw team als het onze iets om naartoe te werken en het is een mooie beloning voor de vele uren die iedereen in dit project gestoken heeft.” En daarmee zit de dag erop voor het team. Ze pakken hun spullen in en gaan terug naar het hoofdkwartier in Oxfordshire waar de voorbereidingen op de volgende race in Monaco meteen van start gaan. Wilt u meer actie zien, ga dan naar jaguarracing.com EEN FORMULE E-ACCU BEVAT 200 KG AAN LITHIUM-ION- CELLEN. DAT KOMT OVEREEN MET 300 LAPTOPBATTERIJEN OF 4000 SMARTPHONEBATTERIJEN THE JAGUAR 41

 

Jaguar Magazine

 

Jaguar Magazine is een ode aan creativiteit, met exclusieve artikelen die de zintuigen prikkelen, van verleidelijk design tot geavanceerde technologie.

In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

© JAGUAR LAND ROVER LIMITED 2020

Registered Office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF
Registered in England No: 1672070
De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving.
Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.