Views
3 years ago

The Jaguar #03

 • Text
 • Jaguar
 • Nieuwe
 • Jaar
 • Eerste
 • Auto
 • Formule
 • Waar
 • Kunt
 • Twee
 • Eigen
In de nieuwste editie van The Jaguar onthullen we onze nieuwe aanwinst, de compacte, sportieve en praktische E-PACE, die waar hij ook verschijnt de aandacht opeist. Terwijl we ons opmaken om in 2020 elke Jaguar beschikbaar te maken met elektrische aandrijving, belichten we hoe onze grensverleggende autosportactiviteiten helpen bij de ontwikkeling van nieuwe Jaguars, van autosportgeschiedenis op Le Mans tot de brute XE SV Project 8 op de Nürburgring en onze deelname aan het revolutionaire FIA Formule E-kampioenschap.

XE SV PROJECT 8

XE SV PROJECT 8 MACHTIGSTE 8 DE KRACHTIGSTE VOOR DE OPENBARE WEG BESTEMDE JAGUAR OOIT GEBOUWD VOND ZIJN OORSPRONG IN DE VIERDEURS XE SEDAN. DAVID POOK, MANAGER VAN JAGUAR LAND ROVER SPECIAL VEHICLE OPERATIONS, VERTELT HOE DE PROJECT 8 TOT STAND KWAM De Duitse Eifel is een droom, en niet alleen voor geologen. Golvende plateaus, gevormd door geërodeerde vulkanische bergen, worden afgewisseld door dichte wouden en bruisende beken. En al meer dan negentig jaar is dit betoverende stukje van de wereld de thuisbasis van de beroemde 20,8 kilometer lange Nürburgring, ook wel bekend als de ‘Groene Hel’ – dat is de naam die drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart ooit aan het circuit door de Eifel gaf en die voor eeuwig lijkt voort te leven. Het lange, bochtige circuit is misschien wel de zwaarste test die een auto kan ondergaan. Daarom bracht Jaguar zijn XE SV Project 8 hierheen voor een extreme test. De Project 8 beschikt over een 5,0-liter Supercharged V8-motor met een vermogen van 600 pk, die hem in 3,3 seconden van 0-100 km/h katapulteert; daarmee is hij de snelste Jaguar sedan ooit. Verder is hij uitgerust met all-wheel drive en zowat ieder technologisch snufje op aandrijf- en handlinggebied uit de moderne trukendoos. Deze superpotente vierdeurs Jaguar is dan ook de ultieme circuitvreter. Er is één man die beter dan wie dan ook weet waarom de XE het perfecte platform voor de Project 8 was. De 42-jarige Vehicle Dynamics Engineer David Pook studeerde af in Automotive Engineering Design aan de Universiteit van Coventry. Pook is van jongs af aan sportautofanaat en bekleedt bij Jaguar Land Rover zijn droombaan. In zeventien jaar tijd zijn er heel wat Jaguars met een R-badge op zijn bureau terechtgekomen. Zijn overstap naar Special Vehicle Operations (SVO) waar hij met een eigen team belast is met de voertuigdynamiek van alle SVO-producten was in zijn eigen woorden “een kans die ik met beide handen heb aangegrepen”. SVO is een vitrine van waar Jaguar in technologisch opzicht toe in staat is. Over de beslissing om de XE te gebruiken zegt Pook: “Het was niet zozeer dat we dachten, ‘wat kunnen we met de XE bereiken?’ Het was meer dat we wilden zien wat we als team konden presteren. We hadden beslist geen superauto voor ogen waar alleen een enkeling mee overweg kan.” Het SVO-team specialiseert zich in high-performance auto’s en wilde in dit geval een auto met een kleine motorinhoud ombouwen tot een brute circuitauto. “Het doel was om een ultieme auto voor autoliefhebbers te bouwen, een waar je ook de openbare weg mee op kan.” De XE is gebouwd op Jaguars nieuwste platform, en dat was precies wat het team nodig had. Zelfs het feit dat het een vierdeurs sedan was, ongebruikelijk in dit segment, klopte vanuit technisch oogpunt. De Project 8 zorgde voor de nodige uitdagingen. Het inpassen van een V8-motor in de XE (die niet voor dit soort motoren ontworpen is) was al een hele klus, maar de extreme presta- FOTOGRAFIE: BEADYEYE.TV / NICK DUNGAN 52 THE JAGUAR

Er is misschien geen zwaardere beproeving voor een auto en bestuurder dan ‘de Groene Hel’ van de Nürburgring ACHT FEITEN EN CIJFERS ties en bijbehorende grip betekenden bovendien dat de motor aan een all-wheel drive gekoppeld moest worden. De keus viel daarbij op de all-wheel drive aandrijflijn van de F-TYPE SVR. De hardware bestaat uit een centrale koppeling die waar nodig koppel naar de vooras dirigeert, een elektronisch achterasdifferentieel en torque vectoring op beide assen. De geavanceerde afstemming is volledig computergestuurd. Geen andere Jaguar voelt zo ‘levend’ en dynamisch. De handling heeft een achterwielaangedreven karakter, zoals bij een tweedeurs supercar. Achter het stuur voel je je volledig één met de weg en auto. Als we hem vragen wat hem zo trots maakt op de Project 8, hoeft hij niet lang na te denken: “In de Project 8 krijg je letterlijk kippenvel, en niet alleen op de Nürburgring. Het is een no-nonsense auto die nergens concessies aan doet. Alles wat we met dit project wilden bereiken, hebben we bereikt.” OFFICIËLE VERBRUIKSCIJFERS VOOR DE XE SV PROJECT 8 IN L/100 KM: binnen bebouwde kom 12,4; buiten bebouwde kom 9,5; gecombineerd 11; CO 2-emissies (gecombineerd) in g/km: 254. Deze cijfers zijn slechts ter vergelijking en kunnen in de praktijk afwijken. Meer over de tests leest u op jaguar.com/project8 1. Totale productie beperkt tot 300 auto’s 2. 80% van de techniek is speciaal voor de XE SV Project 8 ontwikkeld 3. 0-100 km/h in 3,3 seconden 4. Een top van 320 km/h 5. Vermogen van 600 pk en koppel van 700 Nm 6. Schakelhandelingen met quickshift schakelpaddles van de 8-traps transmissie in slechts 0,2 seconden 7. Carbon-keramische schijfremmen (400 mm vóór) 8. Speciaal gesmede lichtmetalen velgen met Michelin Pilot Sport Cup 2-banden “ WE WILDEN DE ULTIEME AUTO VOOR AUTO- LIEFHEBBERS BOUWEN” THE JAGUAR 53

 

Jaguar Magazine

 

Jaguar Magazine is een ode aan creativiteit, met exclusieve artikelen die de zintuigen prikkelen, van verleidelijk design tot geavanceerde technologie.

In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

© JAGUAR LAND ROVER LIMITED 2020

Registered Office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF
Registered in England No: 1672070
De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving.
Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.