Views
3 years ago

The Jaguar #03

 • Text
 • Jaguar
 • Nieuwe
 • Jaar
 • Eerste
 • Auto
 • Formule
 • Waar
 • Kunt
 • Twee
 • Eigen
In de nieuwste editie van The Jaguar onthullen we onze nieuwe aanwinst, de compacte, sportieve en praktische E-PACE, die waar hij ook verschijnt de aandacht opeist. Terwijl we ons opmaken om in 2020 elke Jaguar beschikbaar te maken met elektrische aandrijving, belichten we hoe onze grensverleggende autosportactiviteiten helpen bij de ontwikkeling van nieuwe Jaguars, van autosportgeschiedenis op Le Mans tot de brute XE SV Project 8 op de Nürburgring en onze deelname aan het revolutionaire FIA Formule E-kampioenschap.

MARKE OPWAARTSE KRACHTEN

MARKE OPWAARTSE KRACHTEN Het is geen gunstig vliegweer als we Phil op het strand ontmoeten, dus stapt hij in en rijden we landinwaarts naar het nabije Dungiven. In de laadruimte kan hij zijn uitrusting met gemak kwijt. De elegante stijl verhult een uiterst functionele ruimte. De laadklep laat zich met een voetbeweging onder de achterbumper openen – wat heel nuttig is als je je handen vol hebt. Er verschijnt een diepe, praktische ruimte met rails en riempjes om je lading vast te sjorren, terwijl een net het mogelijk maakt om je spullen tot aan het dak op te stapelen. Er zijn hendels om van bij de laadklep de achterstoelen neer te klappen en als je klaar bent om te gaan, kun je met de waterbestendige Activity Key, die je om de pols draagt, de auto op slot doen en zelfs de hoofdsleutel binnen in de Sportbrake laten. DYNAMISCHE LUCHT Paragliders lijken bij het opstijgen alle natuurwetten te tarten. Phil vangt de wind in zijn zeil, zet een paar stappen en wordt vervolgens door de wind opgelicht en naar boven gestuwd. “Als je bang bent als je voeten de eerste keer de grond verlaten, dan is dit geen sport voor jou”, zegt hij met een lachje. “Ik vind het nu nog even spannend als twintig jaar geleden. Het is verslavend en dat wordt nooit minder.” Om in de lucht te blijven heb je een zesde zintuig nodig. “Het is net een schaakspel met de wind. Je gebruikt de thermiek om te stijgen. Dat zijn warme luchtbellen. Die ontstaan bijvoorbeeld boven een stad en drijven dan verder op de wind. Je kunt ze zien als je weet waar je op moet letten. Je ziet bijvoorbeeld vaak vogels op de thermiek rondcirkelen, op zoek naar insecten. En je kunt ze zelfs ruiken, want ze dragen de lucht van het land naar boven en houden die vast.” En dan kun je ook nog ‘rijden op de wind’. “Dat noemen we ‘dynamische lucht’: een verschijnsel dat optreedt als de wind op een obstakel stoot zoals de kliffen achter het Benonestrand. Die stuwen de wind omhoog en daarop kun je meesurfen, om vervolgens langzaam af te dalen en opnieuw de stijgende wind op te pikken. Zo kun je de hele dag in de lucht blijven. Het is een geschenk om puur op de natuurkrachten zonder bijgeluiden boven het landschap te zweven.” 62 THE JAGUAR

VANUIT DE COMFOR- TABELE CABINE VAN DE XF SPORTBRAKE KIJKEN WE OVER HET BENONESTRAND UIT OP DE ATLANTISCHE OCEAAN De stijl, elegantie en dynamische prestaties van de nieuwe Jaguar XF Sportbrake (links) weerspiegelen de vaardigheden die Robert Finlay (rechts) aan de dag legt als hij met zijn kitebuggy over het Benonestrand scheert Terwijl we in de Sportbrake schuilen voor de wind bewonderen we Phils vliegkunsten en volgen hem door het geweldige panoramadak boven ons hoofd, dat de cabine in licht baadt. Als het weer opknapt, gaan we terug naar de kust waar we op het goudgekleurde, weidse Benonestrand Robert ontmoeten. Hij doet al 21 jaar aan parakarten op dit strand en is volkomen autodidact. “Ik kwam hier in regen, hagel en sneeuw, deed alles verkeerd maar vond het geweldig om te doen en wilde dolgraag bijleren”, zegt hij met aanstekelijk enthousiasme. Zijn doorzettingsvermogen en toewijding resulteerden in twaalf opeenvolgende Ierse kampioenstitels en hij zorgde er mede voor dat het Europees kitebuggy kampioenschap naar zijn geliefde Benone kwam. Het is geen wonder dat de sport zo verslavend is. Robert scheert over het zand op een hoogte van vijf centimeter, en haalt met gemak 100 km/h, puur op windkracht en techniek. Hij heeft geen remmen: hij mindert snelheid door de buggy in een zijwaartse drift te sturen of door de vlieger tot boven zijn hoofd te laten stijgen en hij hem niet langer voorwaarts sleurt. THE JAGUAR 63

 

Jaguar Magazine

 

Jaguar Magazine is een ode aan creativiteit, met exclusieve artikelen die de zintuigen prikkelen, van verleidelijk design tot geavanceerde technologie.

In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

© JAGUAR LAND ROVER LIMITED 2020

Registered Office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF
Registered in England No: 1672070
De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving.
Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.