Views
3 years ago

The Jaguar #03

 • Text
 • Jaguar
 • Nieuwe
 • Jaar
 • Eerste
 • Auto
 • Formule
 • Waar
 • Kunt
 • Twee
 • Eigen
In de nieuwste editie van The Jaguar onthullen we onze nieuwe aanwinst, de compacte, sportieve en praktische E-PACE, die waar hij ook verschijnt de aandacht opeist. Terwijl we ons opmaken om in 2020 elke Jaguar beschikbaar te maken met elektrische aandrijving, belichten we hoe onze grensverleggende autosportactiviteiten helpen bij de ontwikkeling van nieuwe Jaguars, van autosportgeschiedenis op Le Mans tot de brute XE SV Project 8 op de Nürburgring en onze deelname aan het revolutionaire FIA Formule E-kampioenschap.

MACH 2 De elegante neus

MACH 2 De elegante neus van de Concorde was neerklapbaar zodat de piloten voldoende zicht hadden bij de start en landing FOTOGRAFIE: UNITED ARCHIVES / IMAGO 66 THE JAGUAR

SUPERSONISCH GEVOEL 28 JAAR LANG TROTSEERDE DE CONCORDE DE TIJD DOOR SNELLER TE VLIEGEN DAN HET GELUID EN EERDER OP ZIJN BESTEMMING AAN TE KOMEN DAN HIJ WAS VERTROKKEN. DE AMERIKAANSE STARTUP BOOM TECHNOLOGY GELOOFT DAT DE WERELD KLAAR IS VOOR EEN NIEUW TIJDREISTIJDPERK TEKST: Paul Entwistle O p 2 maart 1969 ging een van de mooiste en krachtig ste passagiersvliegtuigen in de geschiedenis voor het eerst de lucht in. De Concorde, ontwikkeld door Groot-Brittannië en Frankrijk, was een meesterwerk van technologie en design, en maakte in januari 1976 zijn eerste dienstvlucht. Met een supersonische kruissnelheid van 2180 km/h op bijna stratosferische hoogte veroorzaakte het vliegtuig een revolutie in de burgerluchtvaart door de reistijd tussen Europa en Noord-Amerika in één klap te halveren. Hoewel de fans blijven beweren dat British Airways in de laatste maanden van de Concorde wel degelijk winst maakte met zijn vloot van supersonische vliegtuigen, is het vliegtuig eigenlijk nooit echt rendabel geweest. Een toestel dat voor elk van de 128 passagiers een ton brandstof verbruikt om de Atlantische Oceaan over te steken, werd zeker in de kostenbewuste beginjaren van de 21ste eeuw niet alleen gezien als slecht voor het milieu maar ook als economisch onverantwoord. Sinds de Concorde vijftien jaar geleden met pensioen ging, is supersonisch reizen niet meer mogelijk. En met vliegtuigen die steeds meer op elkaar lijken en er steeds meer uit gaan zien als luchtbussen, wordt ook de kracht en gratie van de Concorde node gemist. Sinds de laatste landing van de Concorde in 2003, moeten passagiers het weer doen met saai subsonisch vliegen. Hoewel het comfort in businessclass sindsdien wel is ver beterd, THE JAGUAR 67

 

Jaguar Magazine

 

Jaguar Magazine is een ode aan creativiteit, met exclusieve artikelen die de zintuigen prikkelen, van verleidelijk design tot geavanceerde technologie.

In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

© JAGUAR LAND ROVER LIMITED 2020

Registered Office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF
Registered in England No: 1672070
De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving.
Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.