Views
2 years ago

THE JAGUAR #04

 • Text
 • Jaguar
 • Auto
 • Nieuwe
 • Elektrische
 • Eerste
 • Waar
 • Jaar
 • Wereld
 • Zoals
 • Zegt
Een spannende rit met de elektrische New Jaguar I-PACE door de Portugese Algarve | Achter de schermen bij de creatie van de revolutionaire I-PACE | Een nieuwe visie op klassiek: ontdek de E-Type Concept Zero | Vijftig jaar van de iconische XJ sedan | Exclusief interview met tennisster Johanna Konta | Zorgen supercomputers voor een revolutie in de kunstwereld? 

2009 X351 De X351 met

2009 X351 De X351 met zijn aflopende daklijn is de eerste XJ die de ontwerpvisie van Ian Callum volledig weerspiegelt en de auto heeft meer weg van een vierdeurs coupé dan van een sedan. Het nieuwe ontwerp lag in de lijn van de onlangs gelanceerde kleinere XF, terwijl de auto voor het eerst een volledig lcdbestuurdersdisplay had. Eveneens in 2009 bracht productontwerper Sir James Dyson zijn esthetisch mooie en tegelijk functionele Dyson Air Multiplier uit, een bladloze ventilator die eerdere versies verbeterde door een ingenieus ontwerp dat meer lucht opzuigt om het effect te ‘vermenigvuldigen’ en een luchtstroom van 88 km/h te creëren. De al even aerodynamische X351 had eveneens een hogere topsnelheid dan al zijn voorgangers… 2002 X350 De X350 uit 2002 was groot nieuws voor wat betreft zijn ontwerp, terwijl hij trouw bleef aan de principes van zijn voorgangers. Een belangrijke update was zijn geavanceerde lichtgewicht aluminium carrosserie. Dit was ook de reden dat Jaguar ervoor koos om de auto in ongelakte staat in Parijs te lanceren. Een jaar later, vlakbij het hoofdkwartier van Jaguar in Coventry, opende het wereldberoemde warenhuis Selfridges een filiaal in het gerenoveerde Bullring-winkelcentrum in Birmingham met een vergelijkbare blanke weergave van hetzelfde metaal. Het was ontworpen door het architectenbureau Future Systems en bekleed met 15.000 aluminium discs. In 2004 werd het ontwerp bekroond met de RIBA Award voor Architectuur. FOTOGRAFIE: DYSON; GETTY IMAGES/MICHAEL BETTS 76 THE JAGUAR

2017 & 2018 XJR575 & XJ50 Misschien is het nog te vroeg om van iconische ontwerpen van de laatste 18 maanden te spreken, maar er is genoeg te melden over de twee nieuwste XJ-uitvoeringen. De XJR575 uit 2017 is de krachtigste XJ ooit gebouwd. Hij biedt adembenemende prestaties – de 575 van zijn naam verwijst naar het aantal pk – plus buitengewone dynamiek, controle en directe handling. Zijn top? 300 km/h… Daarnaast hebben we de XJ50 jubileumeditie van dit jaar, de nieuwste incarnatie van Brits vakmanschap, innovatie en design die synoniem is geworden voor verschillende tijdperken uit de automobielgeschiedenis. De jubileum-XJ50 bouwt voort op dit prachtige erfgoed met een lichtgewicht aluminium structuur voor meer rijdynamiek en respons, een verfijnde motor en supersnelle transmissie. En uiteraard een exquis interieur dat de bekende stijl, comfort en elegantie van de XJ weerspiegelt. Het exterieur van de XJ50 is voorzien van Autobiography-achtige voor- en achterbumpers, nieuwe 20-inch Venom-velgen, een zwarte grille en speciale badges op de luchtinlaten. Het opgewaardeerde interieur beschikt over de gemakken van de nieuwste technologieën, precies waar u er behoefte aan hebt. Het geïntegreerde Touch Pro-infotainmentsysteem met het intuïtieve 10-inch touchscreen fungeert als het commandocentrum van de XJ en laat zich bedienen zoals een smartphone of tablet. Het 12,3-inch grote HD TFT virtual display vervangt het traditionele instrumentenpaneel. Ten slotte zorgen een ingebouwd 4G Wi-Fi voorin en twee optionele 10-inch uitklapbare dvd-schermen ervoor dat de achterpassagiers zich uitstekend en in alle comfort kunnen vermaken. Hij is beschikbaar met lange en korte wielbasis, maar heeft in beide uitvoeringen het typische coupéachtige vierdeurs design en natuurlijk de kenmerkende ‘Double J’-koplampen. Mooier kan bijna niet. Er is veel veranderd sinds die eerste XJ in 1968, maar zowel de Series 1 als de XJ50 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door hun respectievelijke interpretaties van echte tijdloze Jaguar-waarden. Luxe, schoonheid en kracht. DE SERIES 1 EN DE XJ50 ZIJN ONLOSMAKELIJK MET ELKAAR VERBONDEN DOOR HUN RESPECTIEVELIJKE INTERPRETATIES VAN TIJDLOZE JAGUAR-WAARDEN Voor meer informatie over de XJ50 en zijn unieke kenmerken, bezoek jaguar.com THE JAGUAR 77

 

Jaguar Magazine

 

Jaguar Magazine is een ode aan creativiteit, met exclusieve artikelen die de zintuigen prikkelen, van verleidelijk design tot geavanceerde technologie.

In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

© JAGUAR LAND ROVER LIMITED 2020

Registered Office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF
Registered in England No: 1672070
De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving.
Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.