Views
4 years ago

THE JAGUAR #06

  • Text
  • Auto
  • Sagmeister
  • Jaguar
Vaak provocerend, altijd creatief: ontmoet grafisch designer Stefan Sagmeister | Britse houtbewerkers geven een nieuwe dimensie aan een eeuwenoud vakmanschap | Paul Pairets culinaire heerlijkheden met Michelinsterren in Shanghai | Bekijk hoe Iris van Herpen fashiontechnologie herdefinieert | Tijdreis naar het futuristische Seoul

“ IK VIND HET FIJN OM

“ IK VIND HET FIJN OM ME TE WIJDEN AAN ÉÉN ENKEL MATERIAAL, ZELFS ALS DAT MATERIAAL ‘MEEDOGENLOOS’ IS” Boven: Eleanor Lakelins etherische sculpturen. Rechts: Sebastian Cox creëert unieke paddenstoellampenkappen Cox begon met het maken van meubels en voorwerpen van een materiaal dat meestal wordt gebruikt voor afrasteringen; hakhout van hazelaars, lange rechte takken van jonge bomen die tot aan de grond worden teruggesnoeid. De productie van hakhout is een oude bosbouwtechniek, maar vandaag de dag heeft het product een beperkte waarde. Dus creëerde hij een collectie moderne stukken die de natuurlijke kwaliteiten van hazelaar behouden, door high-end meubeldesign en vakmanschap te combineren met een materiaal dat velen alleen zouden gebruiken om bonen tegen op te laten klimmen. Het was zijn werk met hakhout dat Cox naar een tamelijk ongewoon materiaal voerde. In een kleine, raamloze ruimte die meer lijkt op een bio-opslag dan de werkplaats van een meubelmaker, kweekt Cox lampenkappen. Van paddenstoelen. “Bij het maken van hakhout, snoei je alles weg,” vertelt hij. “En je krijgt veel afval dat alleen geschikt is als brandhout. Daarom versnipperen we het en enten het met mycelium. Zodra het gaat groeien, begint het de houtsnippers te eten. Daarna verpakken we het in vormen.” Het resultaat is een materiaal met een zachte, suèdeachtige textuur en een fluwelen uitstraling dat eruit ziet alsof het gedraaid is van hout en stof. Het is goedkoop, licht en sterk en een uitstekende vervanger voor polystyreen verpakkingen. Dit besef van de mogelijkheden van materialen en hoe ze te gebruiken is typerend voor het werk van Cox. Het illustreert ook hoe dit nieuwe soort ontwerpermaker-kunstenaar opereert. De beperkingen van een materiaal houdt ze niet tegen; in plaats daarvan vinden ze het heerlijk om er nieuwe toepassingen voor te vinden. Lakelins carrière als kunstenaar begon toen iemand haar een stuk paardenkastanjehout gaf. “Ik was meubelmaker”, vertelt ze, “en was me ervan bewust dat elke boom andere FOTO 'S: ALUN CALLENDER, GLENLIVET, PETR KREJCI 34 THE JAGUAR

VAKMANSCHAP eigenschappen heeft – zelfs binnen één soort.” Ze vond de chaotische, weerbarstige knoesten verslavend. “Ik vind het fijn om me te wijden aan één materiaal”, zegt ze, “zelfs als dat materiaal ‘meedogenloos’ is. Het breekt gemakkelijk en is moeilijk om mee te werken. Maar dat vind ik leuk.” Het maken van een stuk ‘duurt maanden’. Het is een nauwgezet proces; alleen techniek maakt het verschil tussen het voltooien of compleet verpesten van een stuk. Voor designer-maker Tom Raffield bepaalt één techniek zijn look: buigen met stoom. Net als hakhout heeft de techniek prehistorische wortels, het hout wordt met stoom verwarmd en dan gebogen. De vloeiende lussen en eenvoudige lijnen van zijn meubels hebben invloeden van het beste uit de jaren 50. Toch was stoombuigen tot voor kort heel ongewoon. “Ik denk dat het verdween met de komst van lamineren,” zegt hij. “Maar lamineren is massaproductie, gebruikt veel lijm en creëert veel afval. Stoombuigen is nu weer relevant. “Het is het meest verslavende wat ik ooit heb gedaan. En het is grenzeloos. Er is maar weinig dat je niet kunt maken. Het is een manier om een tekening om te zetten in hout.” En om zijn punt te maken, heeft Raffield stoomgebogen essenhout gebruikt voor zijn huis in Devon. Het resultaat is even verbluffend als succesvol, de bochtige bekleding stroomt over de stenen structuur van het oude 19e-eeuwse huisje. Het mixen van traditionele en hedendaagse technieken definieert deze jonge craftbeweging. Raffield maakt nu het antiek van de toekomst, voorwerpen die eeuwen meegaan. “We willen tijdloze stukken maken die lang meegaan”, zegt Raffield. “Het is een terugkeer naar oude gewoonten van het consumeren en gebruiken van producten. Wij kunnen stukken repareren en een relatie met klanten opbouwen, terwijl zij een relatie met het product krijgen. Voor ons is het creëren van een kwalitatief hoogstaand voorwerp het meest duurzame wat je kunt doen.”

 

Jaguar Magazine

 

Jaguar Magazine is een ode aan creativiteit, met exclusieve artikelen die de zintuigen prikkelen, van verleidelijk design tot geavanceerde technologie.

In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

© JAGUAR LAND ROVER LIMITED 2020

Registered Office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF
Registered in England No: 1672070
De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving.
Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.