Views
1 year ago

THE JAGUAR #06

  • Text
  • Auto
  • Sagmeister
  • Jaguar
Vaak provocerend, altijd creatief: ontmoet grafisch designer Stefan Sagmeister | Britse houtbewerkers geven een nieuwe dimensie aan een eeuwenoud vakmanschap | Paul Pairets culinaire heerlijkheden met Michelinsterren in Shanghai | Bekijk hoe Iris van Herpen fashiontechnologie herdefinieert | Tijdreis naar het futuristische Seoul

REIZEN Er zitten

REIZEN Er zitten kinderen op de vloer heel intens naar een robot te staren. We zijn in het Robo Park in Bucheon, ten westen van Seoul, en terwijl andere robots ook hun aandacht proberen te trekken, zijn de kinderen eensgezind in hun focus op dit ene model. Hun jonge geesten worden herhaaldelijk verbaasd terwijl de robot het repertoire van een klassieke goochelaar afdraait: ballen laten verdwijnen die weer terugkomen in metalen kokers. De kinderen zijn vol verbazing over deze verdwijntruc, maar zien niet dat de ballen in werkelijkheid in en uit de tafel komen die erachter staat. “Jullie worden voor de gek gehouden!” wil ik uitroepen. “Dit is geen magie!” Maar ik realiseer me dat het zelfs in een zo geavanceerde maatschappij als Seoul niet echt cool is om de dromen van kinderen te verstoren. Tech is tegenwoordig overal aanwezig in de meeste grote steden, er zijn echter maar weinig plekken waar het zo doorgedrongen is in de samenleving als in de hoofdstad van Zuid-Korea. Overal in de stad is baanbrekende technologie te vinden, die gaat van praktisch naar fantastisch en van ernstig naar belachelijk. Een combinatie van dit alles is te zien in het nieuwe LoL Park in het centrum van Seoul. Het Park, dat gebouwd is door Riot Games en geopend werd in januari 2019, is een vaste arena voor spelers en fans van League of Legends, een computer teamgame, dat voor het eerst in 2009 werd geïntroduceerd. Het is zo populair in Zuid-Korea dat elitespelers beroemdheden zijn geworden, die teamcontracten ter waarde van miljoenen dollars in de wacht slepen. LoL Park is de climax van vaardigheden en fan-zijn, een plek waar deze twee elkaar kunnen overlappen. De hoofdarena is een neon droomlandschap met 500 stoelen, waarin teams van vijf het uitzweten op een virtueel slagveld onder kolossale HD-schermen. De setting is indrukwekkend professioneel: de menigte heeft songs voor hun kampioenen; er zijn onmiddellijke herhalingen; en behalve de binnenlandse commentatoren in de arena zijn er twee Noord-Amerikaanse speakers die de actie uitleggen aan buitenlanders die online kijken. Het is, in vrijwel elk opzicht, een echte sport. Als we direct na de match met OnFleek praten, de buitengewone speler in het zegevierende Sandbox team, is het net of hij aan een echte strijd heeft meegedaan. De lange 21-jarige, wiens echte naam Kim Jang-gyeom is, blijft het zweet maar van zijn voorhoofd vegen terwijl hij praat. “Ik ben nog maar zes maanden geleden professional geworden”, zegt OnFleek. “Ongeveer vijf jaar geleden ben ik hiermee begonnen, maar vatte het eerst niet zo serieus op. Nu oefen ik ongeveer acht uur per dag. Tijdens het seizoen speel ik niets anders.” Dit soort gerichte mentaliteit is wat sporters op eliteniveau met elkaar gemeen hebben en, al heeft OnFleek nu al een groot aantal volgers, is het niets vergeleken 62 THE JAGUAR

Voor de jongere generatie in Seoul zijn robots gewoon een deel van het leven. Gaming-arena’s zoals LoL Park (hieronder) organiseren spectaculaire evenementen die net zulke grote publiekstrekkers zijn als andere grote sportevenementen “ IN SEOUL VARIEERT TECHNOLOGIE VAN PRAKTISCH TOT FANTASTISCH, VAN ERNSTIG TOT BELACHELIJK”

 

Jaguar Magazine

 

Jaguar Magazine is een ode aan creativiteit, met exclusieve artikelen die de zintuigen prikkelen, van verleidelijk design tot geavanceerde technologie.

In dit nummer verkennen we de creativiteit van de Braziliaanse meesters die de elegante kunst van capoeira creëerden, maar ook die van Ierse kunstenaars die oude en nieuwe cultuur met elkaar verenigen. Ook ontdekt u de creatieve lijn die van Victoriaans behang naar de iPhone loopt. En het multitalent Riz Ahmed, acteur en performer, legt uit waarom nu het juiste moment is om zijn ware ik aan de wereld te onthullen.

© JAGUAR LAND ROVER LIMITED 2020

Registered Office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF
Registered in England No: 1672070
De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving.
Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.